Bahan-bahan yang diperlukan:-
- Seekor ayam yang telah dibelah dua
- 5-6 biji limau kasturi
- 1 sudu besar madu
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Cara-cara penyediaan dan memasak:-
1- Basuh ayam dengan bersih
2- Perahkan kesemua limau kasturi, biarkan diperap dalam 5 minit
3- Masukkan madu, kicap pekat dan lada hitam, gaulkan dengan ayam
4- Perap sekurang-kurangnya 1 jam
![]() |
~ Ayam yang sudah digaulkan dan diperap~ |
5- Letakkan ayam yang sudah diperap di dalam loyang besi atau mangkuk kaca yang sesuai untuk digunakan di di dalam oven.
6- Bakar di dalam oven selama 1 jam di mana selepas 30 minit, ayam diterbalikkan dan dimasukkan semula ke dalam oven untuk 30 minit lagi.
7- Selepas 1 jam, keluarkan ayam dari oven dan hidang.
![]() |
~Ayam yang sudah siap dipanggang dan dipotong kecil~ |
Kak Maznah menggunakan NOXXA Breadmaker/Multifunction Oven untuk memanggang ayam ini. Ayam panggang ini sesuai dihidangkan dengan salad sayur atau kentang lenyek tapi anak-anak Kak Maznah lebih gemar meratah ayam panggang ni. Enak dimakan begitu sahaja.. Eh.. Eh.. Macam iklan roti pulak.
Selamat mencuba!
Kak Maznah,
No comments:
Post a Comment